Ce stii despre perioadele ciclului menstrual? Un specialist ne lamureste

Ce stii despre perioadele ciclului menstrual? Un specialist ne lamureste

De cele mai multe ori, conceptul de ciclu menstrual este înțeles eronat. În sensul cel mai general, acesta este reprezentat de o serie de schimbări prin care trece organismul cu scopul de a pregăti femeia pentru o posibilă sarcină. Doamna doctor ginecolog Mirela Adriana Nicolae susține că perioada ciclului menstrual este cuprinsă între prima ziua menstruaţiei şi ziua 1 a menstruaţiei următoare, cu o lungime medie de 28 de zile. Însă, nu este o regulă stabilită, căci sunt considerate normale şi ciclurile menstruale cu o durată de 21 -35 de zile.

Un rol principal în determinarea ciclului menstrual îl au estrogenul şi progesteronul, explică doamna doctor ginecolog, însă perioadele ciclului sunt controlate de către sistemul hormonal endocrin (hipotalamusul, glanda hipofiză, ovarele) și influențate de către factori exteriori. Astfel, utilizarea pilulelor contraceptive, existenţa unei cantităţi totale scăzute de țesut adipos, scădere masivă în greutate, exerciţiul fizic sau stresul sunt factori ce influențează ciclul menstrual.

Pentru a înțelege schimbările prin care trece organismul, este necesar să ținem cont de cele trei perioade ale ciclului menstrual:

  • perioada menstruală – zilele 1-4
  • perioada preovulatorie (faza foliculară) – zilele 5-14
  • perioada postovulatorie (faza luteală) – zilele 15-28

Perioada preovulatorie, numită și faza foliculară, durează din ultima zi a menstruației până în momentul ovulației, atunci când au loc modificări la nivelul organelor genitale. Acum au loc procese cum ar fi înmulțirea glandelor şi a vaselor sangvine de la nivelul mucoasei, creșterea cantității de mucus, scaderea tonusului muscular al colului uterin și dezvoltarea mai multor foliculi ovarieni din care unul singur va creşte mai mult se va rupe şi va elibera un ovul.

Perioada postovulatorie sau faza luteală, este numită şi fază secretorie deoarece, în această perioadă, corpul galben secretă progesteron, sub influenţa căruia au loc mai multe modificări. Acum glandele din mucoasa uterină cresc şi se umplu de glicogen, creşte vâscozitatea secreţiilor colului uterin şi volumul secreţiilor vaginale care nu lasă spermatozoizii să urce spre uter, se mărește tonusul muscular al colului uterin şi se închide orificiul acestuia.

În cadrul menstruației, sângerarea este uşoară la începutul acesteia, creşte în volum în următoarele două zile, apoi scade până ce se opreşte. Sângele menstrual nu se coagulează datorită unor enzime existente în cavitatea uterină, dar dacă cantitatea de sânge eliminată este mare, enzimele nu sunt suficiente şi se vor elimina şi cheaguri.

În ceea ce privește îngrijirea intimă, este important să alegi absorbante delicate cu pielea, care să nu aibă în compoziția lor plastic. In acest sens doamna doctor ginecolog Mirela Adriana Nicolae recomanda absorbantele organice Eco By Naty, pe baza de pasta din lemn și foita din amidon de porumb.

Multumim doamnei doctor Nicolae pentru informatiile transmise.

Cu drag,

Mihaela Furtuna

Manager, fondatoare Copil Drag

www.copildrag.ro

www.jucariideconstruit.ro

No Comments

Post A Comment
})