Ii este teama de tine sau te respecta?

Ii este teama de tine sau te respecta?

Cum apare frica copilului fata de parinte?

Multi au tendinta sa-si spuna in mod eronat ca daca nu au dat o palma copilului, atunci acesta nu se teme de el sau nu are motive sa se teama de el.

De cate ori nu ati ridicat tonul la copilul vostru, de cate ori nu v-ati indoit involuntar sau voluntar de capacitatile lui, de cate ori nu ati folosit expresii “intimidante” la adresa copilului?

Toate acestea nu au facut altceva decat sa insufle temeri in sufletul copilului vostru, teama de repercursiuni fizice sau morale, teama de jigniri, teama de a nu mai primi gesturile pline de afectiune de pana atunci, teama de esec, etc.

Temerile copilului vostru nu trebuie sa fie generate doar de agresiuni fizice, acelea morale afecteaza si mai mult si influenteaza pentru toata viata conduita, alegerile si sansele de reusita ale copilului.

Multi dintre noi am crescut cu tot felul de expresii impamantenite de genul “cum iti asterni asa dormi”, “tu esti singurul responsabil”, “ai gresit, vino la mine prima data, eu te bat, eu te ajut”, etc.

Constat pe zi ce trece tendinta multor parinti de a “alege” in locul copilului lor…”eu sunt parinte, eu stiu mai bine”….

Constat de foarte multe ori interziceri din partea parintilor, de genul: “nu te joci cu el ca vorbeste urat”, “nu ai voie sa vorbesti cu copilul acela pentru ca este rau, obraznic”, etc

Expresii de genul, “ce alegere proasta ai facut’, “nu-i de tine, fa altceva”, “ce mi-o fi trebuit mie copil”, “din cauza ta am pierdut…”, “pentru tine ma sacrific”, etc nu fac altceva decat sa perturbe evolutia copilului, sa-l faca neincrezator in fortele proprii, sa se teama de reactiile tale si multe altele.

Teama de a nu-ti dezamagi parintele..

Teama de “gura lumii”…

Teama de esec…

Teama de succes…

Sunt foarte multe temeri care strabat sufletul si mintea copilului nostru si care din pacate sunt generate de noi, nu de scoala, nu de gradinita. Noi, ca parinti, suntem principalii vinovati.

Reactii necontrolate, tipete, trantitul obiectelor de la varste fragede, nu fac altceva decat sa stirbeasca increderea copilului, sa-l faca temator, sa-i creeze ticuri, sa-l faca sa aiba cosmaruri.

Dependenta copilului fata de unul din parinti este de asemenea factor declansator al neincrederii in fortele proprii.

Lipsa comunicarii, lipsa informatiilor, nu fac altceva decat sa creeze cadrul propice dezvoltarii temerilor copilului…

Cum poti sa-ti dai seama cand ii este frica de tine si cand te respecta, cum poti afla care sunt cele mai benefice metode de a sadi respectul in sufletul copilului tau, respect fata de tine, fata de ceea ce-l inconjoara?

Vino la seminarul din 25 martie 2016 organizat de Copil Drag la hotelul Capital Plaza (B-dul Iancu de hunedoara nr 54, sector 1) incepand cu orele 18:00!

 

Te astept cu drag,

 Aurelia DAMIAN,

Partener al Copil Drag

Initiator Conversatii cu inocenta

Pedagog, Das Internationale Bildungszentrum “Aurelia Damian”

 

 

 

No Comments

Post A Comment
})