Igiena copilului si importanta sa

Igiena copilului si importanta sa

Ca medic pediatru si ca mama consider igiena copilului un aspect foarte importanta al educatiei. Parintii sunt principalii responsabili de perceptia copilului asupra curateniei propriului corp.

De departe cea mai importanta este igiena mainilor: dimineata, inainte de fiecare masa a zilei sau de gustari, dupa joaca de afara, dupa ce stranuta sau tuseste, dupa ce se joaca cu animalele de companie, dupa ce duce gunoiul, dupa ce merge la toaleta, etc mainile trebuie spalate bine cu apa si sapun.

Mainile sunt purtatoare ale unui numar imens de germeni, tinand cont de faptul ca le folosim pentru foarte multe dintre actiunile noastre. Copiii cunosc mediul inconjurator prin atingere, astfel ca la ei pericolul de a se contamina cu diversi germeni este si mai mare. Trebuie sa ii invatam sa se spele corect pe maini cu apa calda si sapun si sa atinga toate zonele unde se strange mai multa mizerie, cum ar fi intre degete. Reusim sa ii invatam sa se spele daca le facem un program care trebuie urmat zilnic. Este varsta la care rutina le da siguranta. Desigur, ei vor copia parintii: daca adultul nu se spala, nici copilul nu o va face.  Si pentru ca pielea copiilor este destul de sensibila, preferabil ar fi sa folosim un produs organic, iar pe www.copildrag.ro gasiti o varietate mare de produse bio pentru igiena. Bebelusii ar trebui si ei spalati pe manute. Sunt foarte multe boli care se fac din cauza igienei precare, cum ar fi Hepatita A si infectia digestiva cu Rotavirus.

Un alt segment deosebit al corpului nostru este fata. Si aici trebuie insistat cu spalatul dimineata si seara, insa nu este recomandat sa folosim sapun sau alt tip de gel.

Spalatul pe dinti este iarasi esential. Desi ne nastem cu un anumit material genetic in ceea ce priveste dintii, spalatul lor nu este un aspect care trebuie neglijat. Din momentul in care apar dintii trebuie folosita o periuta speciala pentru bebelusi. La copilasii cu varsta peste 3 ani o periuta electrica este mai eficienta. Si aici as recomanda o pasta de dinti adecvata varstei, organica, copiii avand tendinta sa o inghita. Spalatul pe dinti trebuie sa devina o rutina de dimineata imediat dupa trezire si seara chiar inainte de culcare, si uneori chiar si in timpul zilei. Trebuie sa ii invatam pe cei mici periajul corect al dintilor si chiar folosirea atei dentare, fiind bine cunoscut faptul ca majoritatea cariilor sunt initial interdentare. Noi, parintii, suntem vinovati daca “adultul in devenire” nu stie sa se spele pe dinti. Si nu uitati de controlul la stomatolog care ar trebui facut inca de la o varsta frageda.

Baia zilnica este iarasi o rutina pe care trebuie sa o transmitem mai departe. Este esential sa invatam copilul sa faca baie sau dus in fiecare zi si sa ii aratam cum sa se spele corect si cum sa se clateasca. Este bine sa folosim geluri speciale pentru copii, iar cele organice curata fara sa distruga stratul protector al pielii.

Fiti un exemplu pentru copilul dvs! Tot ce ii arata parintii si ce vede in familie se va transforma in programul lui ca adult. Daca noi, ca adulti, nu respectam regulile de igiena, copilul nu are de unde sa stie ce are de facut, mai ales ca in perioada aceasta el nu simte nevoia sa se spele. Suntem exemple vii pentru copiii nostri. Trebuie sa le explicam de fiecare data de ce este important sa ne spalam si cat de periculos poate fi pentru sanatatea noastra daca nu folosim aceste reguli simple de igiena.

 

Cu drag,

Dr.Iulia Irina Nita

Medic Specialist Pediatru

Consutant in Alaptare certificat international IBCLC

 

Dna doctor acorda consultatii in cadrul CMI DR. NITA IULIA IRINA – STR. 23 August, nr.2, bl.R4, sc.A, ap.1, parter, BUFTEA, jud. ILFOV (vis-à-vis de terenul scolii nr.2 din Buftea)

Programari la tel: 0742098132

https://www.facebook.com/Cabinet-Medical-Individual-Dr-IULIA-IRINA-NITA-1482909942017611/

No Comments

Post A Comment
})