Ce este dermatita atopica?

Ce este dermatita atopica?

Dermatita atopica este o inflamatie cronica a pielii care apare la copii intr-un procent de 15-30%. Debutul este cel mai frecvent sub un an, dar boala se poate manifesta si mai tarziu, chiar si la adulti. Este asociata in 50% din cazuri cu rinita alergica si cu astmul bronsic.

Cauza acestei boli este multifactoriala: genetica, anomalii imunologice, factori neuroendocrini.

Se manifesta prin diferite leziuni ale pielii, dar caracteristica principala este reprezentata de tegumentele uscate. Bebelusii sunt afectati mai ales in regiunea fetei, a scalpului si a toracelui unde apar zone uscate si pruriginoase sau leziuni papuloveziculare. La copiii mai mari apare, in general, la nivelul membrelor si se manifesta prin papule uscate sau lichenificari.

Diagnosticul este clinic si poate fi pus de medicul de familie, pediatru sau dermatolog.

Evolutia dermatitei atopice – In foarte multe cazuri dermatita atopica se amelioreaza odata cu trecerea timpului. Leziunile pot reapare pe parcursul vietii, mai ales in situatii de stres fizic sau emotional. Pot sa apara complicatii infectioase ale leziunilor din cauza gratajului sau a problemelor emotionale si neuropshihice, daca boala se manifesta la varste mai mari.

Tratamentul – La baie se folosesc geluri speciale pentru pielea atopica, de preferat produse organice, iar dupa baie utilizati creme emoliente. Se recomanda in special dusurile. E bine ca pielea sa fie uscata prin tamponare cu prosopul. Cremele se aplica in fiecare zi timp de o luna, dupa care se incepe rarirea treptata. Daca leziunile sunt mai complicate, se apeleaza la dermatolog.

Va recomand cartea scrisa de dna dr. Ingrid Balan – “ Vindeca natural dermatita atopica, alergiile si intolerantele alimentare ale copilului tau ”-, medic pediatru care a venit in contact direct cu aceasta afectiune prin intermediul propriului copil si a gasit raspuns la intrebarile sale in tara si strainatate, sintetizand cele invatate in lucrarea sa.

Cu drag,

Dr.Iulia Irina Nita

Medic Specialist Pediatru

Consutant in Alaptare certificat international IBCLC

 

Dna doctor acorda consultatii in cadrul CMI DR. NITA IULIA IRINA – STR. 23 August, nr.2, bl.R4, sc.A, ap.1, parter, BUFTEA, jud. ILFOV (vis-à-vis de terenul scolii nr.2 din Buftea)

Programari la tel: 0742098132

 

No Comments

Post A Comment
})