Cum invatam copilul sa stea pe olita

Cum invatam copilul sa stea pe olita

Procesul de a invata un copil sa foloseasca olita este unul foarte complex pentru el. Sunt necesare diverse abilitati pe care le dobandeste in timp.

Varsta la care trebuie invatat sa foloseasca olita difera de la un copil la altul, dar ca si interval este undeva intre 12 si 30 de luni. Nu trebuie sa va impacientati daca nu sta la olita dupa 30 de luni. Fiecare copil este unic si trebuie sa aveti multa rabdare in momentul in care doriti sa il invatati aceasta actiune, altfel riscati sa aveti un mare esec.

Copilul trebuie sa fie pregatit fizic si emotional. Momentul in care va hotarati sa incepeti “operatiunea olita” trebuie bine ales, sa fie o perioada in care sunteti mai mult acasa, cum ar fi concediul, si sa nu mai incercati sa invatati copilul alte lucruri noi in acest timp.

Intr-o prima faza trebuie sa ii explicati toate etapele pentru folosirea olitei si de ce trebuie facute: descheierea la pantaloni, dezbracarea, asezarea pe olita, aruncarea continutului, tragerea apei si spalatul pe maini. Chiar daca nu intelege ce faceti, cu timpul lucrurile se repeta si va constientiza relatia dintre ceea ce simte si ce are de facut.

Trebuie sa va dati seama cand copilul dvs drag este pregatit, sa prindeti momentul in care realizeaza ca face pipi sau caca. Este important sa stiti ca el va controla mai intai treaba mare.

Initial ar fi bine sa puneti copilul imbracat pe olita pentru a se familiariza cu ea. Olita trebuie pusa intr-un loc accesibil si va trebui sa il lasati sa stea pe ea cat vrea si cand vrea. Daca refuza, il lasati in pace si incercati mai tarziu, nu trebuie sa il fortati. Dupa o perioada puteti sa ii explicati ca trebuie sa se dezbrace si apoi sa se aseze pe olita. Folositi lucruri usor de descheiat sau de dat jos. E bine sa ii aratam cum sa se dezbrace. Oricum va fi nevoie sa il ajutati cu dezbracatul mai mult timp.

Puteti folosi si capace pentru wc care au reductor pentru copii, precum cel oferit de Copil Drag®, si un scaunel sub picioare pentru a se simti mai in siguranta, la care se poate renunta treptat.

Puteti folosi metoda imitatiei care functioneaza foarte bine la copiii mici: asezati-va pe capacul wc-ului si incurajati copilul sa se aseze pe olita. Bineinteles ca nu va face din prima la olita. Un copil de 12 luni nu are control sfincterian. Folosirea olitei se repeta de cateva ori pe zi, chiar daca nu face nimic, si e important sa stea pe oala dupa somn si seara inainte de culcare.

Dupa ce a reusit sa faca prima oara la olita trebuie neaparat laudat, trebuie sa ii aratati unde aruncati continutul, cum trageti apa si sa ii explicati de ce, si sa il invatati sa se spele pe maini cu produse adecvate pielii sensibile a copiilor.

Cu timpul veti observa ca nu mai are scaun noaptea, apoi ca intervalele dintre mictiuni sunt mai mari, si in loc sa faca pipi des si putin face mai mult si mai rar.

Dupa ce incepe sa invete si va anunta ca vrea la oala, va trebui totusi sa mai folositi o perioada scutecul noaptea, si va trebui sa aveti grija sa faca de fiecare data cand plecati undeva. Accidente se mai pot intampla, mai ales cand se joaca si este foarte concentrat la ce face sau cand se afla intr-un mediu strain. Nu trebuie sa va enervati, ci sa fiti calmi si intelegatori.

Cu drag,

Dr.Iulia Irina Nita

Medic Specialist Pediatru

Consutant in Alaptare certificat international IBCLC

 

Dna doctor acorda consultatii in cadrul CMI DR. NITA IULIA IRINA – STR. 23 August, nr.2, bl.R4, sc.A, ap.1, parter, BUFTEA, jud. ILFOV (vis-à-vis de terenul scolii nr.2 din Buftea)

Programari la tel: 0742098132

https://www.facebook.com/Cabinet-Medical-Individual-Dr-IULIA-IRINA-NITA-1482909942017611/

No Comments

Post A Comment
})