Beneficiile alaptarii

Beneficiile alaptarii

 

Laptele matern este cel mai sanatos aliment pe care il putem oferi bebelusului nostru, este o parte din dragostea noastra fata de el, un beneficiu de care ar trebui sa se bucure toti copiii. Din pacate, alaptarea este dificila uneori, iar mamele care intampina probleme trec cu greu peste aceste momente, mai ales in lipsa ajutorului din partea unei persoane instruite si fara sprijinul celor din jur.

De ce este important laptele matern?

In primul rand se administreza foarte usor, este gata preparat, la temperatura optima si nu exista nici un pericol de contaminare a bebelusului cu germeni. Trebuie sa ne reamintim de recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii: bebelusii trebuie sa fie alaptati exclusiv pana la varsta de 6 luni (alaptarea exclusiva se refera la faptul ca trebuie sa consume doar lapte de mama, fara apa si ceai, deoarece nu este nevoie sa suplimentam cu altceva). Dupa 6 luni se poate incepe diversificarea, insa alimentul de baza pana la un an ramane tot laptele matern.

Cat sa alaptam? Raspunsul ar fi pana la doi ani si peste, pana in momentul in care copilul se va autointarca.

Alte beneficii ale alaptarii:

 • laptele este digerat usor de sistemul digestiv imatur al sugarului;
 • copilul este alimentat cand ii este foame, astfel se evita riscul supraalimentarii prin biberon;
 • laptele matern isi schimba mereu compozitia: este mai apos la inceputul mesei pentru a satisface setea bebelusului si mai bogat in lipide la final pentru a satisface foamea;
 • laptele matern este adaptat pentru fiecare copil in parte: lapte mai bogat in proteine pentru prematuri si nou nascuti, lapte mai bogat in anticorpi si factori imuni pentru copiii bolnavi;
 • alaptarea reprezinta o alinare pentru copilul bolnav sau care s-a lovit;
 • se creeaza o legatura unica intre mama si copil;
 • alaptarea ajuta la refacere mai rapida a mamei dupa sarcina si nastere;
 • laptele este bogat in anticorpi si factori imuni si ajuta chiar la dezvoltarea sistemului imunitar al bebelusului, contine niste anticorpi care se formeaza chiar in glandele mamare si care tapeteaza mucoasele, cea respiratorie si cea digestiva, pentru a apara copilul de actiunea agresiva a germenilor;
 • alaptarea scade riscul bolilor respiratorii, gastrointestinale, otitelor, obezitatii, diabetului, alergiilor, cancerelor infantile;
 • alaptarea scade riscul mortii subite la copil;
 • alaptarea creste coeficientul de inteligenta;
 • alaptarea scade riscul aparitiei depresiei postpartum;
 • alaptarea scade riscul cancerului de san si ovarian si al osteoporozei.

Ca si variante ale alaptarii, daca acest lucru chiar nu este posibil, ar fi initial folosirea unei pompe de san cu extragerea laptelui si oferirea acestuia prin diverse sisteme de suplimentare la san.

Daca extragerea nu este posibila, se va oferi lapte donat controlat (chiar in acest moment se incearca infiintarea unei banci de lapte matern la Spitalul “Marie Curie” din Bucuresti).

O mama ar trebui sa fie bine informata cu privire la alaptare, iar daca apar problem, este indicat sa consulte un specialist, un consultant in alaptare sau consilier in lactatie, pentru a nu rata aceasta experienta minunata numita alaptare.

“Sa tii un copil la piept, sa il vezi cum se face om mare, asta este iubirea!” (Carol Shields –“ Jurnal de piatra” )

 

Cu drag,

Dr.Iulia Irina Nita

Medic Specialist Pediatru

Consutant in Alaptare certificat international IBCLC

 

Dna doctor acorda consultatii in cadrul CMI DR. NITA IULIA IRINA – STR. 23 August, nr.2, bl.R4, sc.A, ap.1, parter, BUFTEA, jud. ILFOV (vis-à-vis de terenul scolii nr.2 din Buftea)

Programari la tel: 0742098132

https://www.facebook.com/Cabinet-Medical-Individual-Dr-IULIA-IRINA-NITA-1482909942017611/

No Comments

Post A Comment
})