Anxietatea proaspetei mamici

Anxietatea proaspetei mamici

O mamica imi povestea cum bebe mananca la pranz doar dintr-un san si apoi, la o ora nu se potoleste pana nu mai primeste completare si din celalalt.

  • Bun, si care e problema?
  • Pai daca ii mai dau completare, nu mai pot sa ma mulg.
  • Ok, nu te mai mulgi.
  • Pai si noaptea ce fac, ca atunci mananca doar dintr-unul si celalalt se intareste ingrozitor daca nu ma mulg!?
  • Te mulgi doar noaptea!

 

Aceasta mamica era o femeie educata, la fel ca tine, cea care citesti acest articol si te interesezi de cresterea sanatoasa a puiului tau. O femeie desteapta, care insa avea nevoie de reguli sa isi scada nivelul de anxietate. Ar fi vrut sa stie dinainte ce si cand se va intampla si cea mai buna stategie de a reactiona.

Acum ai acces la „ghidul de crestere a bebelusului”, fie il primesti in spital, la nastere, impreuna cu celelalte produse promotionale, fie il afli de la medicul pediatru, fie citesti carti sau articole. Suntem in era in care, da, bebelusii vin pe lume cu instructiuni de folosire.

Dupa ce ai citit si ai aflat cat mai multe informatii utile, lasa-le la dospit si relaxeaza-te. Da, RELAXEAZA-TE! Nu va merge totul ca la carte si atunci ai nevoie sa iti accesezi intuitia.

De ce plange? Poate ca:

-il doare burtica

-ii este foame

-ii este somn si nu poate adormi

– are febra

-are nasul infundat si nu poate respira

-are scutecul plin

-s-a plictisit in pozitia in care sta

-te simte pe tine nelinistita

In 8 liniute pe care le poti trece in revista in mintea ta in vreo 30 de secunde am acoperit cam 90% din situatii. Pentru restul de 10% te conectezi la nevoile puiului tau si afli singura.

O alta proaspata mamica imi spunea ca bebelusul plange cand iese ea din camera, desi e aproape adormit. Sigur ca plange, ca doar n-o sa spuna „mama, te rog, nu pleca, stai aici pana adorm cu totul”. Eu il numesc „senzorul de mama”.

Bebelusul are nevoie sa stai cu el permanent, dar asta nu inseamna ca esti o mama rea daca mai delegi responsabilitatile. Ai si tu nevoie macar de o ora pe zi de odihna in stare de veghe, o ora in care sa te detasezi si sa iti incarci bateriile, fie iesi la o limonada cu o prietena, fie iti faci o baie cu spuma sau citesti cateva pagini dintr-o carte pentru adulti.

E bine daca ai ajutor de la vreo bunica sau bona, dar daca nu, poti responsabiliza taticul. Am intalnit tati care nu se implica ca nu se pricep si le este frica. Draga mea, nici tu nu te-ai nascut invatata, e nevoie doar de putina bunavointa si putin efort, insa impactul e major: va avea si el o relatie buna cu bebelusul si vei putea si tu sa mai respiri. In cazul in care nu se ofera si vrei ajutor, cere-l cu vorbe, in mod concret : „te rog sa te ocupi tu de bebe pana la ora de…”, nu astepta sa se ofere si sa te frustrezi daca nu o face.

Si sa nu uit de baita: stim ca bebe trebuie sa faca baie in fiecare seara, ii face bine, doarme mai bine. Intr-un caz, bebelusul a adormit de la 9 si nu s-a mai trezit pana la 12.30, parintii i-au facut baie la 1 noaptea, sa nu rateze baita. Chiar nu se intampla nimic daca ratau o seara. Nu te arata nimeni cu degetul pe strada, nici copilul nu iti va reprosa acest lucru cand va creste, daca intr-o seara pur si simplu nu ai chef si vrei sa vezi un film in loc sa insiri toate obiectele pentru baie .

Iti doresc calatorie placuta si relaxanta in noua ta viata!

 

Tina Petrareanu

Psihoterapeut pentru familie si cuplu

petrareanutina@gmail.com

https://tinapetrareanu.wordpress.com

0721 329 984

No Comments

Post A Comment
})