Camera bebelusului – 5 pasi pentru a crea o atmosfera sanatoasa

Camera bebelusului – 5 pasi pentru a crea o atmosfera sanatoasa

Bebelusii, ca dealtfel toti copiii mici, sunt foarte sensibili la substantele chimice care pot dauna hormonului de dezvoltare, precum si sistemului nervos. Substantele chimice pot fi absorbite direct prin pielea subtire a copilului si de asemenea prin ingerare sau inhalare.

Prin urmare, este important sa se utilizeze produse sigure si ecologice în preajma unui copil mic, o atentie deosebita fiind acordata produselor care sunt în contact permanent cu copilul, precum ar fi scutecele sau produsele de igiena.

Prin alegerea amenajarii unui dormitor fara substante toxice pentru bebelusul tau (mobilier, covoare inclusiv zugraveala) ii vei da cel mai bun start posibil pentru a începe viata.

1. Patut fara toxine in camera bebelusului

Folositi un patut din lemn masiv (cu finisaj pe baza de apa), bambus, rattan, salcie sau metal pentru a se evita substantele nocive. Placajul, MDF-ul, PAL-ul, cartonul compozit sau panelul sunt asamblate cu cleiuri toxice pe baza de formaldehida care sunt recunoscute ca fiind cancerigene. De asemenea, nu uitati sa spalati, înainte de utilizare, toate materialele noi, cum ar fi pernele de pat sau paturile.

2. Salteaua sanatoasa pentru patut

Cautati o saltea organica. Alegeti o captuseala fara vinil, o saltea din bumbac organic, fara substante ignifuge toxice si alti compusi organici volatili. Atentie! Inscriptia „bumbac natural” nu înseamna ca bumbacul este organic.

Renuntati la materialele plastice care emana bisfenol si ftalatii (potentiale substante chimice care afecteaza sistemul endocrin), substantele ignifuge bromurate – PBDE (eter de difenil polibromurat care are effect de hormon ṣi care afecteaza sau chiar reduce fertilitatea) si/sau au invelitoare de vinil. Vinilul contine substante chimice cu potential cancerigen.

3. Masa organica pentru înfasat

Un bebeluṣ petrece mult timp pe masa de înfasat, aṣa ca trebuie sa faceti din acest loc un mediu fara toxine. Folositi o husa tampon detaṣabila, 100% organica (nu se folosesc materiale plastice) si daca doriti puteti sa puneti un prosop organic sub copil. Se spala totul înainte de utilizare cu un detergent fara parfum si coloranti.

4. Podeaua si covorul din camera bebelusului

Linoleum[1] sau lemn sunt alegeri bune. Evita podeaua de vinil din cauza emisiilor. Folositi un covor din fibre naturale cum ar fi lana, bumbacul organic sau de nuca de cocos, care are un suport non-toxic si la care firele de la baza tampon sunt cusute, nu lipite la partea din dosul covorului.

 5. Decoratiunile de perete fara toxine

NU decorati camera bebeluṣului cu PVC (policlorura de vinil) sau cu grafica de perete. Acestea emana produse chimice si nu sunt sanatoase pentru bebeluṣ. Puteti sa va faceti propriile ṣabloane sau cumpara decoratiuni minunate ṣi sa le pictati direct pe pereti cu o vopsea organica.

Cu drag,

 Echipa Copil Drag

Text tradus si adaptat de Echipa Copil Drag dupa articolul “5 Steps to a Eco Friendly Baby Room” de pe www.naty.com

 

[1] este o podea realizata din materiale ca: uleiul de in solidificat-Linoxin pe baza de colofoniu de pin, praf de pluta, faina de lemn si umpluturi minerale cum ar fi carbonatul de calciu; cel mai frecvent acestea sunt aplicate pe o pânza groasa de sac
No Comments

Post A Comment
})